Masajul terapeutic – efecte
Masajul terapeutic poate fi aplicat si omului sanatos pentru ca rolul lui primordial este acela de a preveni bolile si de a mentine organismul in forma.
Sanatatea este un concept relativ; din punctul de vedere al medicinii alopate sanatatea este definita ca acea stare in care parametri biologici cuantificabili (prin investigatii si analize de laborator) sunt in limite normale. Nu face obiectul nostru sa vorbim despre aceste “limite normale” care au fost modificate de-a lungul timpului functie de diverse interese.
Insa afectarea sanatatii incepe cu mult inainte de afectarea parametrilor biologici cuantificabili, ea incepe cu modificarea functionarii centrilor energetici principali si secundari, si a circuitelor energetice ale corpului; urmeaza apoi diferite compensari functionale in care apar tensiuni in structurile corpului, afectari in fluxurile nervoase, sanguine si limfatice – in aceasta faza organismul functioneaza “compensat” folosindu-se o cantitate suplimentara de energie pentru compensare; procesele biochimice asistate endocrin se modifica in sensul generarii si utilizarii energiei de compensare. Aceasta este starea majoritatii oamenilor considerati “sanatosi” – starea de echilibru compensat. In aceasta faza nu se deceleaza modificari organice iar parametri biologici sunt in limite normale.
Masajul aplicat in aceasta etapa, de echilibru compensat (dezechilibru functional), are rolul de ameliorare a functionarii organismului si de prevenire a evolutiei spre modificarile organice de boala.
De asemenea in scop profilactic, masajul terapeutic se poate aplica in scopul mentinerii echilibrului functional dupa revenirea din boala si prevenirea reimbolnavirii. In acest sens se intervine cu insistenta asupra structurilor si mecanismelor functionale care au fost afectate in boala pentru pstrarea echilibrului functional.
In tratarea afectiunilor, masajul terapeutic intervine, cu o succesiune bine aleasa de tehnici aplicate, atat la nivelul general al corpului – vizand reintegrarea regiunii afectate – cat si specific – asupra regiunii afectate de boala. In aceasta etapa, de dezechilibru, regiunile afectate de boala se comporta ca zone “straine” pe care mecanismele functionale dereglate in boala tinde sa le excluda din unitatea organismului (pacientul cauta sa scape de durere si suferinta si acest lucru se reflecta si pe regiunea bolnava; consecinta perceputa de organism este respingerea segmentului afectat).
In aceasta faza masajul urmareste inlaturarea tensiunilor blocante care interfereaza cu posibilitatea reechilibrarii zonei afectate de boala. Sunt vizate toate sistemele de integrare ale corpului (sistem nervos, sistem endocrin, sistem circulator) precum si regiunile afectate de boala.
In timpul aplicarii masajului terapeutic, dar si pe o perioada variabila de ore sau zile dupa sedinta de masaj, organismul raspunde la “detensionarea structurilor” printr-o serie de reactii reflexe care produc efecte in organism.
Efecte reflexe ale masajului terapeutic:
1. Masajul terapeutic imbunatateste circulatia sanguina si cea limfatica
Masajul contribuie la activarea circulatiei sanguine periferice in intregul corp prin efectele pe care le produce. De asemenea se intensifica circulatia limfatica (rol de transportator al reziduurilor, trofic indirect si imunitar). Ambele actiuni sunt determinate de activarea sistemului nervos vegetativ parasimpatic.
2. Stimuleaza si echilibreaza sistemul nervos cat si cel endocrin
Daca este excutat energic, intre-un ritm viu, masajul produce efecte stimulatoare asupra sistemului nervos. Prin aplicarea procedeelor de masaj excitante, se mentine conditia psihomotrica optima. Efectuat prin manevre lente, blande, calmante, constituie un mijloc deosebit de eficient impotriva incordarilor excesive, a tensiunilor psihice, a durerilor, a starii de neliniste si a stresului. Efectul de relaxare, de inlaturare a oboselii, se obtine tocmai prin relaxarea sistemului nervos si a sisemului endocrin, eliminand o serie de hormoni care induc starea de bine. Prin masaj se stimuleaza producerea de endorfine, substante chimice din creier care determina sentimentul de fericire, de asemenea reduce nivelul hormonilor de stres ca adrenalina, cortisolul sau norepinefrina.
3. Masajul terapeutic mareste mobilitatea si flexibilitatea articulatiilor
Oferind un bun efect vasodilatator si trofic, capsulele articulare sunt nutrite, iar articulatiile devin mai sanatoase. De asemenea masajul flexibilizeaza muschii si ligamentele periarticulare, elemente care influenteaza mobilitatea articulara.
4. Masajul creste elasticitatea si contractilitatea muschilor
Orice metoda de masaj contribuie la cresterea cantitatii de sange si oxigen in muschi, pe langa inlaturarea produsilor stagnanti de metabolism. Acest fapt, imbunatateste elasticitatea, contractilitatea si posibilitatile functionale musculare.
5. Masajul terapeutic reduce tensiunea musculara si inlatura contracturile Nu este nici un mister in faptul ca masajul alina durerile si contracturile musculare. Anumite manevre ale masajului ce obtin efecte relaxante, duc la scaderea excitabilitii si contractilitatii musculare. Acest lucru este explicat prin faptul ca masajul intensifica circulatia sangelui in muschi; concomitent, prin activarea sistemului nervos central, se produc endorfinele (substante opiacee) cu efect antialgic si decontracturant.
6. Masajul imbunatateste starea pielii Anumite tehnici specifice de masaj, produc o hiperemie (roseata), fapt care permite fibrelor musculare sa-si recapete rezervele energetice, iar pielii sa isi recapate elasticitatea si fermitatea prevenindu-se astfel tendinta fiziologica de hipermineralizare a fibrelor elastice care se incarca progresiv cu calciu. Proprietatile fizice ale pielii sunt imbunatatite prin favorizarea exfolierii celulelor cornoase, care stimuleaza noi diferentieri bazale.
7. Masajul terapeutic contribuie la detoxifierea organismului si la imbunatatirea sistemului imunitar Prin anumite manevre de masaj are loc usurarea transportului acizilor grasi si ai colesterolului, intensificarea schimburilor nutritive si eliminarea toxinelor din corp, si intarirea sistemului imunitar, prin stimularea ganglionilor limfatici (si a sistemului limfatic in ansamblu). Actionand asupra tegumentelor si asupra glandelor sudoripare, masajul creste eliminarea permanenta si importanta a lichidelor de staza.
8. Masajul reduce stratul adipos Este recunoscuta facilitarea lipolizei (desfacerea grasimilor de depozit in molecule mai mici, transportabile), masajul ducand la scaderea stratului adipos. Masajul intretine si dezvolta supletea tesutului conjunctiv, combate depunerile grasoase in exces sub piele si totodata le previne. Aceste efecte se produc preponderent reflex (prin raspuns al sistemului nervos central), aici fiind incluse si cele de stimularea a metabolismului (catabolismului).
9. Masajul terapeutic asigura vindecarea mai rapida a leziunilor la nivelul tesutului moale Prin cresterea calitatii structurilor colagene si elastice ale dermului, masajul ajuta resorbtia partiala sau totala a induratiilor cutanate fibroase sau a cicatricelor. In acest sens masajul terapeutic este indicat pentru refacerea rapida si de calitate dupa interventii chirurgicale, in ameliorarea aspectului cicatriceal si al vergeturilor.
10. Masajul imbunatateste digestia Efectele masajului se vad si in imbunatatirea digestiei, prin disparitia constipatiei si a balonarii si prin ameliorarea tranzitului intestinal. Masajul profund abdominal este cel care intareste tonusul peretilor organelor cavitare, creste peristaltismul si stimuleaza secretiile intestinale.