Actiunea reflexogena prin masaj defineste efectele obtinute in urma stimularii unor zone de pe suprafata corpului (zone reflexe), efecte mediate de sistemul nervos central (creier, maduva spinarii); sistemul nevos central integreaza toate informatiile provenite din mediul extern si intern si elaboreaza raspunsuri adecvate in sensul pastrarii echilibrului general, el intermediaza adaptarea la variatiile la care este supus organismul – proces denumit act reflex. Zona reflexa este definita ca regiune de dimensiuni reduse de pe suprafata corporala aflata in legatura (nervoasa si energetica) cu organe sau cu alte zone ale corpului, legatura intermediata de sistemul nervos central, astfel incat stimularea unei zone reflexe produce efecte in organele cu care este corelata.
In sens mai restrans si consacrat termenul de masajul reflexogen este folosit pentru actiunea prin masaj la nivelul terminalelor corpului, maini, picioare, etc, zone la nivelul carora se proiecteaza majoritatea organelor corpului si de la care acestea pot fi influentate.
Masajul reflexogen la nivelul picioarelor are impactul resimtit cel mai mare asupra organismului deoarece pe la acest nivel corpul elimina energiile uzate inspre pamant si pe de alta parte aceste terminale sunt cele mai blocate. Prin opozitie, mainile sunt “masate” de diversele obiecte pe care le manevram.
Corpul omenesc a fost destinat sa umble pe pamant in doua picioare; pamantul este “un covor” viu, elastic si plastic, acoperit de vegetatie, care ofera echilibru corpului uman prin schimburile pe care le asigura (descarcarea energiilor uzate si forta Yin), iar pe de alta parte preia elastic greutatea descarcata si stimuleaza adecvat talpile, asigurand pompajul eficient al sangelui si limfei din membrul inferior (efect care se observa si in urma masajului reflexogen). Talpile care umbla desculte pe pamant ofera un echilibru inegalabil corpului.
Civilizatia actuala a acoperit pamantul cu un “covor” inert si dur, asfalt sau beton, care” izoleaza” suprafata terestra, impiedicand interactiunile vii, si nu poate prelua elastic variatiile de greutate din timpul mersului, oferind “socuri” corpului; compensator, au fost inventate talpile de cauciuc si plastic care sa preia socurile, dar care ne schimba complet mersul (de la descarcarea preponderenta a greutatii pe pernitele plantare se trece la descarcarea preponderenta pe calcai) si ne izoleaza si mai mult de viul pamantului.
In consecinta omul modern a dobandit doua noi caracteristici: calca gresit (ceea ce afecteaza coloana, genunchii si bazinul) si se descarca/echilibreaza mult sub limitele necesare (corpul ramane tensionat si va evolua spre diverse patologii, intoarcerea venoasa si limfatica sunt afectate).
Masajul reflexogen al picioarelor este salutar in acest context; el nu va putea echilibra dezechilibrul kinetic, dar reuseste sa descarce corpul de energiile stagnante si activeaza “pompa plantara” de sange si limfa, cu efecte salutare pentru intregul organism. Detensionarea corpului este instantanee si masiva, pacientul resimtind o usurare gradata si eficienta. Respiratia se imbunatateste, tensiunea arteriala se echilibreaza, diureza creste, impreuna cu detoxifierea, se intensifica circulatia periferica, procesele de nutritie celulara si regenerarea; durerile scad in intensitate sau dispar, procesele inflamatorii se reduc in intensitate si durata, tranzitul intestinal se regularizeaza, somnul devine odihnitor si isi reia durata normala, creierul se detensioneaza si echilibrul mental se stabilizeaza (dispar manifestarile depresive si confuzionale, gandirea capata claritate si forta).
Putem considera masajul reflexogen drept indispensabil omului modern, iar un bun terapeut va sti sa integreze acest tip de masaj in ansamblul abordarilor terapeutice cu care opereaza pentru echilibrarea organismului uman.