Masajul terapeutic – indicatii si contraindicatii

Datorita faptului ca acest tip de masaj contine o multitudine de tehnici aplicate in sensul si ordinea stabilita in functie de fiecare persoana si de manifestarile afectarii functionale sau organice – el se poate aplica in aproape orice situatie in care se regaseste pacientul.

Exista situatii clare in care masajul este contraindicat, pentru siguranta pacientului si a terapeutului; tromboflebita sau tromboza venoasa fac parte din aceasta categorie, datorita riscului mobilizarii trombului (cheagului de sange) din arborele venos catre inima si apoi catre teritoriul pulmonar, unde poate determina infundarea ramurilor arterelor pulmonare, insuficienta respiratorie, iar in cazuri grave – stop cardio-respirator.

Insuficientele severe in functionarea organelor vitale (insuficienta cardiaca severa, insuficienta renala severa) si situatiile de criza (infarct miocardic acut, aritmii cardiace severe) fac parte din contraindicatiile generale in aplicarea masajului care mobilizeaza mari cantitati de fluide (sange, limfa), pe care aceste organe nu le pot procesa corespunzator; totusi aceste afectiuni pot beneficia de abordari reflexe care amelioreaza disfunctiile, iar in momentul in care boala regreseaza se poate interveni cu restul de tehnici de masaj.

Infectiile severe si cele cutanate sunt mentionate ca si contraindicatii ale masajului in literatura de specialitate, datorita riscului contaminarii terapetului si a riscului de diseminare a infectiei in organism. Exista surse informationale care subliniaza faptul ca infectiile sunt “comandate” de organism ca sa curete toxinele si celulele disfunctionale; in acest sens consideram ca sunt indicate tehnici de masaj cu efecte detoxifiante si de stimulare a imunitatii.

Tumorile maligne sunt mentionate de unele surse ca si situatii cu contraindicatie de masaj, datorita riscului diseminarii celulelor neoplazice; in absenta perturbarilor majore ale imunitatii si detoxifierii (generate de tratamentele citostatice si radioterapie, depresii severe), celulele neoplazice sunt eliminate de corp in mod natural din tesuturile in care se formeaza, si cu atat mai mult din alte tesuturi in care ar putea ajunge si cu care nu au nici o legatura. Practica a dovedit ca masajul amelioreza substantial durerile, accelereaza detoxifierea (starea toxica fiind un element caracteristic in organismele cu tumori maligne), intensifica hranirea tesuturilor si regenerarea celulara, reface vitalitatea (tumorile maligne sunt mari consumatoare de energie) si creste imunitatea, aspecte care recomanda cu dedicatie masajul in cazul tumorilor maligne.

Tulburarile de coagulare a sangelui, mentionate de unele surse ca si contraindicatii de masaj, pot beneficia de abordari reflexe localizate.

Inflamatiile acute (de natura infectioasa, traumatica sau autoimuna) sunt subiect de contraindicatie pentru masajul aplicat pe zona inflamata; in afara ei (in proximitate sau la distanta) se poate aplica orice tip de masaj.

Consumul de alcool este o contraindicatie relativa, datorita riscului de absorbtie rapida in sange a alcoolului consumat si de inducere a comei alcoolice.

Indicatiile masajului terapeutic sunt nenumarate, de la situatii de afectare a echilibrului functional si pana la afectari organice. Se abordeaza cu succes afectiuni ale organelor interne, afectiuni osteo-articulare, musculare, afectari psihice minore, afectiuni circulatorii venoase, arteriale si limfatice. Fiecare situatie trebuie integrata specific, fiecare pacient trebuie abordat personalizat. Rezultatele sunt mai rapid atinse in situatii de dezechilibru functional, fata de afectiunile organice, si in conditiile cooperarii pacientului.

Sari la bara de unelte