Masajul in bariera structurala

Departe de interpretarea lui mecanicista – masajul poate fi extins ca amplitudine, efecte, impact – dincolo de zona fizica de lucru. Acest lucru necesita o adaptare perfecta la conditiile structurilor fizice.
Fiecare pacient e diferit, prezinta aspecte si reactivitati diferite; tesuturile pot fi mai groase sau mai subtiri, mai dense sau mai laxe, mai mult sau mai putin tensionate, cu particularitati de configurare in functie de afectiune, cu reactii de raspuns mai rapide sau mai lente.
Comun tuturor este prezenta “barierei de tensiune structurala” ca rezultat al gradului de stress acumulat si posibilitatea acesteia de a fi desfacuta la abordarea potrivita.
Orice structura din organism este coordonata de sistemul nervos central (“centrala” de coordonare structurala), orice modificari (si intr-un sens pozitiv si in celalalt) aparute la nivelul structurii (in tesuturi) fiind rezultat al interventiei adaptative si reglatoare a sistemului nervos. Altfel spus organismul, prin sistemul nervos central, receptionand stress-uri psiho-emotionale sau fizice, se va adapta si va efectua compensari; compensarile vor conduce la modificari ale echilibrului tensional mio-fascio-articular cu aparitia tensionarilor compensatorii; unele structuri se vor tensiona, altele se vor slabi in tensiune. Aceste mecanisme de tensionare structurala raspund nevoilor organismului in noul echilibru de compensare, inchizand anumite circuite ale energiei si amplificand altele, astfel incat organele si sistemele sa faca fata dezechilibrului survenit; se ajuge ca structurile afectate sa le “paraziteze” pe cele sanatoase ca sa poata sa-si pastreze functiile.
Zonele de tensiune structurala reprezinta chei de intelegere a modificarilor survenite si, in acelasi timp, chei de revenire/trecere catre un nou echilibru functional. Sub-stimularea acestor zone nu determina efecte, supra-stimularea lor tensioneaza suplimentar si traumatizeaza tesuturile. Abordarea potrivita a acestor zone – masajul in “tensiunea structurala” –, precum si intercorelarea lor, determina sistemul nervos sa reseteze parametri de tensiune, sa deschida caile energetice afectate si sa genereze un nou echilibru functional.
Masajul in bariera structurala este un masaj de finete, constanţa si precizie cu rezultate rapide, spectaculoase si de durata.

Sari la bara de unelte