Masajul – instrument de constientizare a corpului

Masajul – instrument de constientizare a corpului

Masajul este un procedeu care, privit global, este foarte complex atat ca si actiune, cat si ca modalitati practice de aplicare. Masajul poate fi considerat o arta, precum si o stiinta a vindecarii, desi cele mai bune rezultate in masaj nu le au cei care inmagazineaza multe informatii despre “retete” de aplicare a lui, ci maseurii care reusesc sa se detaseze de toata cunoasterea anterioara si se lasa ghidati de desfasurarea proceselor, de inteligenta corpului pacientului. Este un mod unic de a comunica fara cuvinte, de a impartasi energia, de a experimenta bucuria relaxarii si linistei mentale.

In procesul de relaxare profunda a pacientului, care trebuie sa survina in orice abordare terapeutica, un obstacol redutabil il constituie mintea acestuia, respectiv “galagia mentala”; mintea umana este una dintre componentele esentiale ale fiintei umane, dar felul in care e conditionata in civilizatia noastra si felul in care “gandeste” este total distructiv pentru corp; mintea genereaza si programeaza afectiunile corpului, ea intretine boala si impiedica revenirea; de aceea in afectiunile grave mintea este “pusa in repaus” ca sa se permita revenirea.

Un obiectiv principal al unui terapeut maseur este sa aduca mintea pacientului in stare de liniste, sa opreasca “galagia mentala” – ceea ce are un efect de “reset” asupra modului in care functioneaza; acest lucru permite inlaturarea efectelor blocante asupra functionarii organelor corpului si a efectelor  inhibitoare asupra troficitatii tesuturilor si a regenerarii celulare. Se poate afirma ca fara “reset”-ul dat mintii masajul  terapeutic are efecte minime.

Deseori, masajului ii sunt atribuite efecte spirituale subtile, apropiate de cele ale meditatiei. Mintea pacientului se goleste de ganduri (obiectiv initial al meditatiei), elementele care ocupau obsesiv sferele de interes ale pacientului devin nerelevante si survine o stare de detasare masiva fata de aspectele cotidiene (griji, probleme, planificari, etc), irelevante in raport cu esenta fiintei umane. In acest fel mintea devenita “laxa” nu mai interfereaza cu schema de sanatate a corpului si se permite refacerea structurilor afectate.

Asupra mintii, masajul are un efect deosebit de benefic prin deblocarea si armonizarea planului psihic (asigurand un fundal adecvat desfasurarii proceselor mentale), prin imbunatatirea prizei de constiinta asupra propriului corp (care va favoriza apoi procesul mentalizarii initiat cu scopul armonizarii fizicului), prin eliminarea anumitor probleme la nivel somatic, care grevau functionarea intelectuala armonioasa.

Constientizarea corpului relaxat, armonic, la care se ajunge in urma masajului, constituie pentru pacient  unul dintre cele mai mari castiguri ale lui pe termen lung. Constiinta corpului armonic se imprima in subconstient si devine un reper esential care-i va impregna existenta; in tot ceea ce va face pacientul ulterior va exista “un martor obiectivat ideal” la care se va raporta vis-à-vis de toate actiunile sale; astfel pacientul are sanse mai mari sa aleaga modalitatile de actiune sau de gandire care sa-l echilibreze sau sa-l pastreze echilibrat, de asemenea i se dezvolta o cautare a echilibrului si linistii mentale.

Sari la bara de unelte